Site:

Saarbrucken (D)

Year:

2010

Client:

Municipality of Saarbrücken

Architectural project and general planner:

mijic architects

Services:

Design Competition

Project description

The expansion of the library of the Saarland in Saarbrücken is part of the logic  prosecution of an urban system of buildings used for cultural purposes.
The library stands as the conclusion of this system, and try to link the historic city with the park that runs alongthe river Saar.
The building is enclosed between two parallel walls, characterized by a succession of bands and buffered windows, and covered by a system of vertical brise soleil which gradually open toward the city.

This modulation allows not only to adjust the lighting inside the building, but also to create an architectural screen on the plaza which is created on Bismarkstrasse.
Inside the building is organized with deposits in the basement,  reception and main entrance on the ground floor, and reading rooms at the upper levels. The lift systems are set in the block close to the wall bordering the existing building, while the two facades creep into the park, projecting the view of the large curtain wall to the views of the park and the river .


PUBLIC LIBRARY
project details back to projects